Diabetische voetzorg

Diabetische voetzorg

Met ingang van heden is de diabetische voetzorg gewijzigd. U dient eerst contact op te nemen met een podotherapeut bij u in de buurt. De podotherapeut zal dan bij u een zorgprofiel gaan vaststellen. Met dit zorgprofiel komt u wel/niet in aanmerking voor de vergoeding van uw pedicurebehandeling. In het zorgprofiel zal worden vastgesteld wat er medisch noodzakelijk aan uw voeten mag worden behandeld. Dit deel wordt dan aan u vergoed door uw zorgverzekeraar. Voor dit deel hoeft u dan ook niet te betalen bij uw (medisch) pedicure. Het overige deel, wat niet in uw zorgprofiel genoemd wordt, maar wilt u wel behandeld hebben aan uw voeten, dient u zelf te betalen.

Een voorbeeld: in uw zorgprofiel wordt genoemd dat alleen uw ingroeiende nagel en wat eelt op de bal van uw voet hoeft te worden behandeld. Dan wordt alleen dit deel van de behandeling vergoed. Wilt u uw nagels ook geknipt hebben? Dan is dit deel van de behandeling voor uw eigen kosten.

Heeft u nog meer vragen hierover? Dan kunt u uiteraard contact met ons opnemen.

Diabetes en voetzorg?

De voeten van diabetespatiënten kunnen namelijk extra kwetsbaar zijn en hierdoor is een speciale behandeling geboden. De voeten van diabetespatiënten zijn vaak extra kwetsbaar omdat:

  • de bloedsomloop in benen en voeten kan verminderen
  • het gevoel in de voeten kan verminderen of uitvallen
  • de voeten van stand kunnen veranderen.

diabetische voetzorg

Heeft u diabetes, dan kunt u zelf het volgende doen:

  • controleer dagelijks uw voeten op eventuele wondjes of huidbeschadigingen
  • ga regelmatig fietsen of wandelen en doe (dagelijks) voetoefeningen
  • laat uw voeten behandelen door een professionele pedicure aangesloten bij ProVoet met de aantekening “Diabetische Voet.”

Wanneer gaat een diabetespatiënt naar een pedicure?

Als u diabetes heeft, is raadzaam om enkele malen per jaar naar een medisch pedicure of pedicure te gaan die aangesloten is bij ProVoet en minimaal de aantekening ‘Diabetische Voet’ heeft. Ook als u geen voetklachten heeft! Het voorkomen van voetproblemen is namelijk één van de belangrijkste taken van de pedicure. Naast de voetbehandeling, geeft de pedicure adviezen over de verzorging van uw voeten en de keuze van schoenen. Ook kan de pedicure vroegtijdig problemen signaleren en u doorverwijzen naar de huisarts, specialist of podotherapeut.

Vergoeding

Informeer hierover bij uw zorgverzekeraar naar de voorwaarden.